Verstandelijk gehandicaptenzorg
Hoe zit het met vrouwen met een verstandelijke beperking en overgangsklachten? Er is hier nooit serieus onderzoek naar gedaan. De gegevens komen voornamelijk uit het buitenland. Er is ooit een interview gehouden met 15 vrouwen met een verstandelijke beperking. Hieruit bleek dat de dames geen idee hadden wat de overgang was en waren blij dat ze niet meer ongesteld werden. Het lijkt er op dat deze groep vroeger in de overgang komt. Waarschijnlijk vooral bij vrouwen met het syndroom van Down en het fragiele X-syndroom (Bron:CCE).
Hoe ga je om met overgang bij vrouwen met ASS(Autisme Spectrum Stoornis). Voor hen is de wereld toch al onvoorspelbaar en overgangsklachten maken het er niet beter op. Ook premenstrueel syndroom geeft cyclusklachten.
Tijd voor meer aandacht voor deze groep en de broodnodige voorlichting.
Welke klachten kunnen voorkomen tijdens de overgang/menopauze * welke anticonceptiemiddelen of hormoonsuppletie worden gebruikt en welke invloed hebben die op de klachten * wat zijn de mogelijkheden * invloed van leefstijl * invloed van hormonen op gedrag * invloed op epilepsie
Er zijn meer vragen dan antwoorden. Samen kunnen we hopelijk dichter bij een oplossing komen.
Anja werkt samen met Christel van der Horst. Zij houdt zich bij Bartiméus bezig met RIS(relaties, intimiteit en seksualiteit). Daarnaast maakt ze deel uit fen Fabriek69. Wij hebben ruime ervaring in de VG-Zorg. Ook is er een samenwerking met Anja Pouwels. Zij is
Wat is mogelijk:
Het geven van voorlichting aan cliënten over allerlei zaken die te maken hebben met vrouw(man) zijn. Hier zijn uiteraard ook de mannen welkom.
- De overgang; er is een voorlichtingsboekje beschikbaar
- Seksualiteit
- Anticonceptie: een voorlichtingsboekje is in de maak
- Ouder worden
- Menstruatie; er is een voorlichtingsboekje beschikbaar
- Hygiëne; algemeen, hoe verzorg je de vulva en mannen de penis.
In kleine groepjes vertellen mensen eerst wat ze zelf al weten. We geven passende in formatie over het thema dat we die dag behandelen. De training duurt ongeveer een half uur. Daarnaast moet je rekening houden met aankomst en vertrek. De groepsgrootte is maximaal 8, zodat iedereen iedereen tot zijn recht komt. Er moet 1 persoon begeleiding per locatie aanwezig zijn. Er is voorlichtingsmateriaal aanwezig waar ze aan kunnen voelen en bekijken.
Aanvullend kan er voor de medewerkers een document komen, zodat alle informatie kan worden herhaald. Herhaling is erg belangrijk en zo kunnen vragen later makkelijker worden beantwoord.
Voor begeleiders in de zorg:
- Individuele consulten voor cliënten met LVB; mogelijk met begeleiding of familie
- Consult met persoonlijk begeleider en/of familie
- Consulten multidisciplinair voor cliënten met een meervoudige beperking
- Online consult over een individuele cliënt
- Dag-training over de overgang; (h)erkennen van de overgang bij de cliënt. Wat kun je er aan doen. De training kan gevolgd worden op de Locatie Amersfoort. Voor prijzen: inclusief koffie/thee, een heerlijke biologische lunch en certificaat. Exclusief BTW. Voor informatie neem contact op.
- De training kan ook in-company worden gegeven. Informeer naar de mogelijkheden.
- Training over seksualiteit, hygiëne, anticonceptie, ouder worden en menstruatie.
Informatieboekjes
Voor vrouwen met een verstandelijke beperking hebben Christel van der Horst en Anja van Woerdekom 2 boekjes uitgebracht in begrijpelijke taal. Het boekje bevat plaatjes en korte zinnen. Er is een boekje over de Overgang en een boekje over Ongesteld zijn. Er wordt aan een vernieuwde versie gewerkt i.s.m Anja Pouwels (orthopedagoog/GZ psycholoog). Daarom is het huidige boekje in de aanbieding. Te bestellen via: Boekje ongesteld met korting
De boekjes kosten € 19,95 excl. verzendkosten en te bestellen via Anja van Woerdekom a.vanwoerdekom@careforwomen.nl
Samenwerkingen:
- Christel van der Horst – Fabriek69: deskundige op het gebied van Relaties, Intimiteit en seksualiteit
- Anja Pouwels – Hart voor Maatwerk ; orthopedagoog /GZ-psycholoog met 40+ jaar ervaring en specialist autisme
- SBCM: A&O-fonds en kenniscentrum sociale werkgelegenheid
- Werkom: het sociaal ontwikkelbedrijf van de gemeenten Purmerend en Zaanstad.
- Diverse instellingen VG zorg