De pil is niet de enige anticonceptiemethode waaruit de vrouw kan kiezen

  • Specialistische zorg
  • Consult vaak vergoed
  • Persoonlijke aanpak
  • BIG geregistreerd

Anticonceptie

De bevruchting van een eicel in de baarmoeder wordt ook wel de conceptie genoemd. Het voorkomen van de bevruchting wordt logischerwijs anticonceptie genoemd. Om een zwangerschap te voorkomen zijn er verschillende anticonceptiemiddelen op de markt. Maar hoe maak je een keuze uit al die verschillende anticonceptiemethoden? Care for Women specialiste, Anja van Woerdekom, legt graag de voor- en nadelen van de verschillende methodes uit. Zij helpt je een weloverwogen keuze te maken tijdens het anticonceptie consult.

De meest bekende anticonceptiemethode de anticonceptiepil, ook wel “de pil” genoemd. Maar dit is niet de enige optie waaruit een vrouw kan kiezen, en lang niet voor iedereen de juiste. Er zijn twee categorieën anticonceptiemethoden:

  • middelen die hormonen bevatten
  • niet hormonale middelen

Hormonale anticonceptiemiddelen zijn bijvoorbeeld de pil, de anticonceptie-ring of het hormoonspiraaltje. Middelen zonder hormonen zijn bijvoorbeeld het condoom of de koperspiraal.

Maak een afspraak met Anja

Meer dan het voorkomen van een zwangerschap

Niet alleen het voorkomen van een zwangerschap kan een reden zijn om anticonceptie te gebruiken. Veel vrouwen gebruiken een anticonceptiemethode om menstruatiepijn te verlichten of om menstruaties uit te kunnen stellen. Zoals reeds besproken zijn er veel verschillende soorten en redenen om stil te staan bij anticonceptie. Bovendien ga je de gekozen anticonceptiemethode voor lange tijd gebruiken. Ook worden anticonceptie middelen nogal eens gebruikt bij overgangsklachten. Of dit juist is hangt van meerdere factoren af. Als je hormonale hoofdpijn of hormonale migraine hebt, dan is het zeker de moeite waar om hier eens advies over te vragen. Als je niet de juiste anticonceptie gebruikt, kunnen je aanvallen toenemen in frequentie of heftigheid. Anja is als verpleegkundige gespecialiseerd in hoofdpijn en migraine.

De overwegingen bij het kiezen van een anticonceptiemethode

Het kiezen van de juiste anticonceptiemethode kan lastig zijn, maar is wel belangrijk.

  • Betrouwbaarheid: is de pil nog betrouwbaar bij diarree of als je moet braken?
  • Vruchtbaarheid: hoe snel ben je weer vruchtbaar als je stopt met een anticonceptiemiddel?
  • Regelmaat: kan jij iedere dag aan anticonceptie denken, of heb je er liever voor langere tijd geen omkijken naar?
  • Definitief: wil je definitief niet meer zwanger kunnen raken en overweeg je sterilisatie?
  • Risico’s: welke risico’s zijn er verbonden aan de verschillende methoden.  welke risico;s zijn voor mij van belang om rekening te houden met de keuze?

Anticonceptie en hoofdpijn/migraine

De anticonceptie die je gebruikt kan van invloed zijn op je hoofdpijn/migraine. De hoofdpijn kan toenemen in ernst of frequentie. Anja is gespecialiseerd hoofdpijnverpleegkundige. Anja werkt samen met Hoofdpijnnet . Ook volgt ze scholing samen met de hoofdpijnverpleegkundigen van de Hoofdpijnpoli’s aangesloten bij de VNHC(Vereniging van Nederlandse Hoofdpijn Centra). Er wordt uitgebreid gekeken naar je klachten en wat je er aan kunt doen. Overstappen op een nadere anticonceptie kan een optie zijn.

Op het internet staan tegenstrijdige berichten en hierdoor weet je als vrouw niet meer wat je moet kiezen. Als Care for Women specialiste concludeert Anja van Woerdekom dat een vrouw veel afwegingen moet maken als je een anticonceptiemethode kiest. Het is verwarrend en je ziet door de bomen het bos niet meer. Hoe fijn is het als een specialist jou precies kan vertellen hoe al die middelen werken, wat de voor- en nadelen zijn en je bovendien kan helpen de keuze te maken die bij jou en je levensstijl past? Anja van Woerdekom, specialiste bij Care for Women Doorn, is die persoon. Anja is zelf ook vrouw, en begrijpt dus als geen ander welke afwegingen er gemaakt moeten worden bij het kiezen van een anticonceptiemiddel.

 

anticonceptie is maatwerk

Maak een afspraak met Anja

Waarmee kunnen wij je helpen?

Anja van Woerdekom, specialist bij Care for Women Doorn, gaat graag in gesprek met jou om tot de juiste oplossing te komen voor jouw hormonale probleem.

  • Kies de zorgvraag die met beste overeenkomst met jouw klachten
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hulp nodig?
Wij helpen je graag

Laat hieronder je telefoonnummer achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Afspraak maken