De overgang is de tijd in het leven van een vrouw waarin zij van haar vruchtbare- naar haar onvruchtbare periode gaat.

  • Specialistische zorg
  • Consult vaak vergoed
  • Persoonlijke aanpak
  • BIG geregistreerd

Overgang

De overgang is de tijd in het leven van een vrouw waarin zij van haar vruchtbare- naar haar onvruchtbare periode gaat. Wanneer de overgang start en hoe die periode verloopt is voor elke vrouw anders. Vanaf een jaar of 35-40 is het normaal je eitjes opraken en je productie van oestrogeen en progesteron daalt. Hierdoor verandert je hormoonbalans.

Het lichaam moet aan deze nieuwe balans wennen en dat duurt 7-10 jaar. Bij 80% van de vrouwen gaat dat proces gepaard met diverse klachten en ongemakken. En bij 33% van deze groep verstoort de overgang het dagelijks leven zo heftig dat normaal functioneren niet of nauwelijks mogelijk is. Op het woord overgang blijkt vaak nog een taboe te rusten en dat is jammer want er is best iets te doen aan overgangsklachten.

Klachten die tijdens de overgang kunnen ontstaan, zijn:

  • Lichamelijk: opvliegers, nachtelijk zweten, menstruele klachten , hartkloppingen, spier- en gewrichtsklachten, hoofdpijn, migraine, gespannen borsten, opgeblazen gevoel, gewichtstoename, urineverlies, droge slijmvliezen (o.a. de vagina), duizeligheid, misselijkheid, brandende tong
  • Mentaal: wisselende stemmingen, prikkelbaarheid, moeite met concentreren, geheugenverlies, stress, nervositeit, angst- en paniekgevoelens, overspannenheid, depressieve gevoelens, slapeloosheid, vermoeidheid, futloosheid
  • Seksueel: meer of minder zin in seks, vaginale klachten (o.a. vaginale droogheid) en pijn bij het vrijen
  • Uiterlijke veranderingen: je huid veranderd  (o.a. droge huid), haarverlies, dunner/droger haar, overmatige beharing (o.a. bovenlip en kin). Je lichaam veranderd van vorm en je borsten kunnen minstens een cupmaat groeien

Vanwege de hormoonveranderingen in de overgang hebben vrouwen bovendien een verhoogd risico het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, diabetes en botontkalking.

Maak een afspraak via EviCare

Hoofdpijn en Migraine

Tijdens de overgang is er vaak een toename van de hoofdpijn en migraine. Dit is vooral het geval bij hormonale hoofdpijn of hormonale migraine. Door de hormoonschommelingen is er een toename te zien bij vrouwen in deze periode. De hormonale migraine is vaak lastiger te behandelen dan de “gewone migraine”. Anja van Woerdekom en Desiree Tijhuis(ook CFW) hebben zich gespecialiseerd in deze materie. Zij werken samen met Hoofdpijnnet(Hoofdpijnvereniging) . Ook volgen ze scholing samen met de verpleegkundigen van de Hoofdpijnpoli’s van diverse ziekenhuizen. Op deze manier hebben zij veel kennis wat betreft de reguliere hoofdpijnzorg en op de hoogte van de nieuwe behandelingen en medicatie. Daarnaast natuurlijk via Care for Women en andere scholingen blijven ze bij op het gebied van aanvullende behandelingen op verschillende gebieden zoals orthomoleculair en op het gebied van massage.

Vermoeidheid is een veel voorkomende overgangsklacht

Maar liefst 96% van vrouwen die tijdens de overgang last hadden van overgangsklachten blijkt te maken te hebben met een ernstige vorm van vermoeidheid. Opmerkelijk, omdat opvliegers, de meest bekende overgangsklacht, met een percentage van 80% beduidend lager scoort. Aanleiding voor Care for Women om aandacht te vragen voor deze klacht.

Opvliegers zijn bij de meeste vrouwen wel bekend als zijnde een overgangsklacht. Klachten als vermoeidheid, stemmingswisselingen, gewricht- en spierpijn of slecht slapen worden vaak niet als zodanig herkend. Toch komen juist deze klachten veel voor tijdens de overgang. Zelfs veel meer dan opvliegers en verstoren zij in ernstige mate het dagelijks functioneren van vrouwen gedurende vele jaren. De overgang duurt immers gemiddeld 7 tot 10 jaar.

Onder de ruim 2750 vrouwen met overgangsklachten die meededen aan dit onderzoek bleek maar liefst 92% last te hebben van stemmingswisselingen, 91% te maken te hebben met slaapproblemen en 84% pijn aan spieren en gewrichten te hebben. Ook mentale klachten scoorden hoog. 90% van de vrouwen bleken last te hebben van vergeetachtigheid en moeite te hebben met concentreren. Bovendien bleek 85% zich veelvuldig gespannen en nerveus te voelen. Klachten waarmee niet zo snel gekeken wordt naar de rol van de veranderende hormonen en dus ook vaak geen hulp voor gezocht wordt.

Meer kennis over de overgang noodzakelijk

 

Psychologen, maar ook andere hulpverleners zouden meer kennis mogen hebben over de overgang. Omdat er veelal vage klachten zijn, is het niet altijd duidelijk dat het de overgang is. Verder zijn er ook andere klachten, die lijken op de klachten van de overgang.

Ook worden er vaak anti depressiva gegeven door huisartsen en psychologen. Vaak zijn er ook andere mogelijkheden en zijn hormonale veranderingen de oorzaak voor depressieve klachten. Uit onderzoek van Care for Women bij ruim 100 vrouwen die deze medicatie gebruikten en in de overgang waren, blijkt echter dat bij maar liefst 33% van de vrouwen met deze medicatie door een specifiekere behandeling van de overgangsklachten, de medicatie gestaakt of afgebouwd kon worden.

Om deze redenen geeft Care for Women Doorn op aanvraag scholing en informatie over de overgang aan professionals.

Werkgevers kunnen ook veel ziekteverzuim beperken door vrouwelijke werknemers voor te lichten over de overgang en wat je er tegen kunt doen.

 

Verstandelijk Gehandicapten Zorg:

 

Dan is er nog een vergeten groep die ook in de overgang komt namelijk: vrouwen met een verstandelijke beperking. Anja van Woerdekom heeft ruimschoots ervaring in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Er zijn verschillende mogelijkheden;

  • individuele-  of multi disciplinaire consulten in Doorn, op locatie of via Skype
  • voorlichting over de overgang aan medewerkers, locatie Amersfoort of incompany
  • voorlichting aan cliënten; overgang, seksualiteit, ongesteld zijn, anticonceptie, ouder worden

Afspraken voor vrouwen met een verstandelijke beperking graag telefonisch maken.

Maak een afspraak via EviCare

Waarmee kunnen wij je helpen?

Anja van Woerdekom, specialist bij Care for Women Doorn, gaat graag in gesprek met jou om tot de juiste oplossing te komen voor jouw hormonale probleem.

  • Kies de zorgvraag die met beste overeenkomst met jouw klachten
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hulp nodig?
Wij helpen je graag

Laat hieronder je telefoonnummer achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Afspraak maken