Rond blijven lopen menstruatieklachten is nergens voor nodig

  • Specialistische zorg
  • Consult vaak vergoed
  • Persoonlijke aanpak
  • BIG geregistreerd

Menstruatie/PMS

De menstruatie is een teken dat je lichaam goed werkt, echter bestaat er nog onduidelijkheid over wat er precies met het lichaam gebeurt. Tijdens de menstruatiecyclus, komt er een eicel tot rijping. Dit proces zorgt voor de eisprong en hierdoor wordt een meisje/vrouw na 2 weken ongesteld. Naast ongesteldheid gebeurt er nog veel meer in het lichaam.

De baarmoederwand maakt zich door stijging van het hormoon oestrogeen klaar voor een innesteling van een eicel. Tot aan de eisprong wordt het baarmoederslijmvlies verdikt zodat een eitje zich daarin kan innestelen. Indien dit niet gebeurt, wordt het baarmoederslijmvlies en het eicelletje afgebroken en ontstaat de menstruatie. Dit komt door een stijging van het hormoon progesteron.

De menstruatie ontstaat onder andere door het hormoon progesteron. Schommelingen in het oestrogeen en progesteron kunnen zorgen voor klachten. Dit komt doordat oestrogeen op meer plaatsen in het lichaam nodig is, dan alleen bij het zwanger worden. Indien er een daling plaats vind van het hormoon progesteron, in bijvoorbeeld het hart, de huid of de hersenen, gaan deze organen protesteren. Deze protesten ervaart de vrouw als klachten. Gelukkig zijn er Care for Women specialistes die precies kunnen vertellen hoe deze klachten verminderd kunnen worden. Want rond blijven lopen met deze klachten is nergens voor nodig.

Anja van Woerdekom, specialist bij Care for Women Doorn, kan jou hier bij helpen.

Maak een afspraak

De menstruatie en zijn klachten

De menstruatie gaat soms door zijn bijkomende hormoonwisselingen niet onopgemerkt voorbij. De meeste vrouwen hebben lichte klachten tijdens hun menstruatie, maar een derde van de vrouwen krijgt zelfs te maken met echte menstruatieklachten. Meestal gaan deze klachten samen met pijn en een negatieve invloed op het humeur. Bij enkele vrouwen zijn de klachten zo heftig dat zij het premenstrueel syndroom (PMS) hebben. Naar schatting heeft 25% van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar last heeft van het PMS.

Premenstrueel syndroom

Bij het premenstrueel syndroom (PMS) heeft de vrouw veel last van haar menstruatie. Er zijn meer dan honderd verschillende klachten bekend die onder de naam PMS gerekend kunnen worden. Deze diversiteit maakt de behandeling van PMS ook gelijk ingewikkeld. Enkele klachten van PMS zijn pijnlijke borsten, stemmingswisselingen, agressiviteit, vermoeidheid en rugklachten. Een belangrijk kenmerk voor PMS is dat de klachten samenhangen met de menstruatiecyclus, je zult dus ook klachtenvrije dagen gedurende de cyclus kennen. De klachtenvrije periode duurt ongeveer drie weken, maar bij enkele gevallen kan het ook slechts een week duren. Dit betekend dat sommige vrouwen drie weken last hebben van hormonale schommelingen die gerelateerd zijn aan de menstruele cyclus. Dit kan enorme impact hebben op de kwaliteit van leven. Bovendien kan je relatie er ook onder druk door komen te staan. De meest erge vorm van het premenstrueel syndroom is Premenstrual Dysphoric Disorder (PMDD). Deze vorm heeft als effect dat het zorgt voor stemmingsstoornis die zorgen voor ernstige klachten.

Professionele hulp bij PMS

Voor wetenschappers is het niet duidelijk waardoor PMS precies veroorzaakt wordt, echter is het bij hun wel bekend dat vrouwen die last hebben van PMS gevoeliger zijn voor hormoonschommelingen. Zitten jouw hormonen je ook in de weg? Vraag om hulp. Anja van Woerdekom geeft advies. Er is namelijk wel degelijk iets te doen aan PMS en menstruatieklachten.

Maak een afspraak met Anja

Tijdens het speciale PMS consult wordt uitgebreid naar je geluisterd en krijg je een gericht advies waar je iets aan hebt. Door hun brede kijk zal zij kijken naar de mogelijkheden vanuit de reguliere geneeskunde, de complementaire geneeskunde en de mogelijkheden om zelf iets aan je klachten te doen. Hiervan maken zij een afweging in de uiteindelijke behandeling. Samen met jou zal zij de beste oplossing voor jou zoeken. Ze zal kijken welke klachten er afkomstig zijn van deze hormonale schommelingen en welke klachten wellicht niet. Eventueel zal zij aanvullend onderzoek verrichten. Een afspraakmaak je gemakkelijk online via de webagenda, 24 uur per dag en je kunt zonder verwijzing van je huisarts bij haar terecht. Ook consulten via Skype mogelijk.

Waarmee kunnen wij je helpen?

Anja van Woerdekom, specialist bij Care for Women Doorn, gaat graag in gesprek met jou om tot de juiste oplossing te komen voor jouw hormonale probleem.

  • Kies de zorgvraag die met beste overeenkomst met jouw klachten
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hulp nodig?
Wij helpen je graag

Laat hieronder je telefoonnummer achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Afspraak maken