Overgang en een verstandelijke beperking

Week van de overgang
  • Specialistische zorg
  • Consult vaak vergoed
  • Persoonlijke aanpak
  • BIG geregistreerd

Overgang en verstandelijke beperking

 

 

De overgang is voor sommige vrouwen een moeilijke periode met lichamelijke en/of psychische klachten. Hoe zou de overgang zijn voor vrouwen met een verstandelijke beperking. Helaas is hiervoor nog weinig aandacht. Om tot oplossingen te komen is het voor de meeste vrouwen hormonaal puzzelen. Voor iemand met een verstandelijke beperking nog meer. Vooral voorlichting aan familie en mensen die haar begeleiden in welke functie dan ook.

Iedere vrouw krijgt in haar leven te maken met de overgang. Je eitjes raken op en als eerste daalt het hormoon progesteron. Vervolgens daalt de productie van oestrogeen die je beschermt tegen het ontwikkelen van hart-en vaatziekten, diabetes en botontkalking. Voor sommige vrouwen betekent dat lichamelijke en ook wel psychische klachten. De ene vrouw heeft er veel last van en de ander vliegt er vrolijk doorheen. De leeftijd waarop vrouwen overgangsklachten krijgen is voor elke vrouw anders. Bij vrouwen met een verstandelijke beperking verloopt het verouderingspatroon nog anders:

  • Bij een (zeer) ernstige meervoudige beperking vanaf 40 jaar
  • Bij een matige verstandelijke beperking vanaf 50 jaar
  • Bij een licht verstandelijke beperking vanaf 65 jaar.

Er is weinig tot geen onderzoek gedaan naar de overgang voor deze vrouwen. Wel lijkt het er op dat vrouwen met het syndroom van Down eerder in de overgang komen. Dit geldt ook voor vrouwen met het Fragiele X syndroom ,het syndroom van Bardett-Biedle en het syndroom  van Turner.

Hoe moeilijk is het als je niet begrijpt of kunt vertellen wat er in je lijf gebeurd. Dit kan leiden tot gedragsproblemen, die tot gevolg hebben dat er gedrag regulerende medicatie wordt voorgeschreven. Ook voor vrouwen met ASS(Autisme Spectrum Stoornis)is de overgang lastig. Zij zijn al gevoelig voor prikkels en kampen vaker met depressieve gevoelens. Het is natuurlijk niet altijd de overgang, maar DURF er aan te denken.

Veel vrouwen krijgen ook jarenlang de prikpil en de lange termijn gevolgen hiervan zijn niet altijd bekend. Ook dit kan klachten en risico’s opleveren: bijvoorbeeld het risico op borstkanker.

Er is soms te weinig aandacht voor deze doelgroep. Kennis ontbreekt vaak en daarom geeft ik met Christel van der Horst scholing aan medewerkers over de overgang en de gevolgen hiervan. We geven ook training op locatie.

Daarnaast hebben we 2 boekjes gemaakt in cliëntentaal over DE OVERGANG en ONGESTELD zijn.  Korte zinnen en veel plaatjes.

De boekjes kosten 19,95 excl. Verzendkosten en zijn te bestellen via a.vanwoerdekom@careforwomen.nl | 0343-411905 | 06-40577820

 

Waarmee kunnen wij je helpen?

Anja van Woerdekom, specialist bij Care for Women Doorn, gaat graag in gesprek met jou om tot de juiste oplossing te komen voor jouw hormonale probleem.

  • Kies de zorgvraag die met beste overeenkomst met jouw klachten
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hulp nodig?
Wij helpen je graag

Laat hieronder je telefoonnummer achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Afspraak maken