Epilepsie en hormonen

  • Specialistische zorg
  • Consult vaak vergoed
  • Persoonlijke aanpak
  • BIG geregistreerd

Internationale epilepsie dag

Vandaag 14 februari is het niet alleen Valentijnsdag, maar ook internationale aandacht voor epilepsie. Sint Valentijn is zelfs de beschermheilige van epilepsie. Hierbij wordt aandacht gevraagd voor onderzoek en verbetering van kwaliteit van leven voor mensen met epilepsie.

Wat heeft epilepsie met vrouwelijke geslachtshormonen te maken?

De vrouwelijke geslachtshormonen progesteron en oestrogeen hebben invloed op de hersenen, waaronder de temporale kwab. Hier ontstaan ook vaak partiele epileptische aanvallen. Door schommelingen in de cyclus van deze geslachtshormonen kan een aanval worden getriggerd. Deze schommelingen nemen toe in de overgang. Aangezien de eitjes in de eierstokken vanaf je 35e al opraken dient het begin van de overgang zich aan. Dan zie je dus hormonale schommelingen en ontstaan klachten rond de eisprong of menstruatie. Er kan een toename zijn aan epileptische activiteit, de aanvallen kunnen langer duren of heviger zijn. Sommige vrouwen die jaren aanvalsvrij zijn krijgen ineens absences(je bent een paar seconden “afwezig”)

Klachten die kunnen optreden bij de overgang kunnen ook weer je epilepsie beïnvloeden; slaapproblemen, opvliegers, stress, vermoeidheid. Als je anti-epileptica gebruikt, dan kan het zijn dat die minder goed werkt tijdens de overgang.

Wat kun je doen:

Ga een dagboek bijhouden. Hierin kun je je cyclus noteren en de klachten die je ervaart. Op deze manier kan duidelijk worden wat de invloed van je cyclus is op je epilepsie en andersom. Let ook op je leefstijl, zodat je je schommelingen kunt beperken. Pak je rust op tijd, eet gezond. Gezond eten betekent veel groenten, veel fruit, veel vezels, mijdt pakjes en zakjes en suikers. Suiker is een enorme hormoonverstoorder. Ga bewegen en lekker naar buiten. Doe dingen waar je blij en ontspannen van wordt.

Hormonale balans is belangrijk

Hoe je dat doet leg ik je graag uit in een consult. Dit kan in de praktijk in Doorn of online. De consulten van Care for Women worden vaak vergoed in de aanvullende verzekering. Check je polis.

 

Waarmee kunnen wij je helpen?

Anja van Woerdekom, specialist bij Care for Women Doorn, gaat graag in gesprek met jou om tot de juiste oplossing te komen voor jouw hormonale probleem.

  • Kies de zorgvraag die met beste overeenkomst met jouw klachten
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hulp nodig?
Wij helpen je graag

Laat hieronder je telefoonnummer achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Afspraak maken